Jaakoo Heikkilä - foto
UNSPOKEN DESTINIES
Utställningen pågår 28 januari- 19 mars 2006
VERNISSAGE lördagen 28 jan kl 12-17. Utställningen presenteras kl 14.00
"Picking the herbs" 2004 Fler bilder >>

Armenians are sent to perish in the desert ­ Turks accused of
plan to exterminate the whole population.

Million Armenians killed or in exile ­ American committee on relief
says victims of Turks are steadily increasing ­ policy of extermination.

Detta är rubriker i New York Times den 18 augusti och 15 december, 1915.


Det Armeniska folkmordet som skedde i Turkiet mellan åren 1915 ­ 1918 med omkring 1.500.000 döda, av en total population av 2 miljoner, är något som vi egentligen inte kan förstå vidden av.

Jaakko Heikkilä åkte våren 2004, på uppdrag av domkyrkan i Helsingfors, till Armenien för att göra en utställning om det Armeniska folket för kyrkans speciella festivaltema. Våren 2005 visades Jaakkos installation med text och bild i domkyrkan. Under tiden för arbetet i Armenien så blev Jaakko ständigt påmind om det Armeniska folkmordet och ett speciellt intresse för detta speciella diáspora folkslag utvecklades. Det unika med det Armeniska folket är att 70% av dessa bor utanför sitt land, läser och skriver på sitt egna unika och mycket gamla alfabet.

Jaakko Heikkiläs unika bildmaterial har nu fått arbetsnamnet "Unspoken Destinies" och belyser det Armeniska folket på 3 platser, i sitt hemland, i Los Angeles och i Venedig. Los Angeles ­ här bor den största gruppen, ca 1 miljon utspridda i flera olika kolonier, ständigt i rörelse och med sin kyrka som den samlande punkten. Jaakko bodde, våren 2005, i LA under 2 månader i ett försöka att lära känna och dokumentera denna unika företeelse.

Venedig ­ den minsta gruppen finns här, med endast ca 200 medlemmar i och omkring klostret San Lazzarro. Detta kloster grundlades i slutet av 1700-talet av Armeniska handelsmän och har sedan dess bestått i detta kompakta format och blivit en mycket unik isolerad enklav. Jaakko var 2 månader, hösten 2005, i Venedig där också en viktig förändring sker i förhållningssättet till denna religösa minoritetsgrupp som lever i förskingring. Vattnet, det kommer för Jaakko att bli en symbolisk betydelse för det diáspora folkslaget.

För Jaakko Heikkilä startade projektet i ett helt opolitiskt syfte, men sedan Turkiet sökt medlemskap i EU under 2005 har det hela övergått att bli ett politiskt inlägg i en debatt där syftet är att skapa kännedom om folkmordet och att Turkiet skall erkänna sin historiska belastning.

Utställningarna om det Armeniska folket, "Unspoken Destinies", kommer att vara en process i ständig förändring och pågående under flera år. Det hela startade under Venedig binealen 2005, nu i Hishult är det dags för premiär för en mindre utställning med utgångspunkt från hela materialet och i december kommer en utställning på Kunsthalle Lophem, Belgien. En bok om projektet är planerad till år 2007.