<i>BJÖRN WESSMAN</i>
<i>BJÖRN WESSMAN</i>
  •  
  • Allt material på hemsidan är skyddat enligt lagen om upphovsrätt © Konsthallen Hishult 2021 0

BJÖRN WESSMAN

Björn Wessman    Påsk i förstugan 18 - 27 april 2014
Rani- ett paradis, en annan verklighet

Carl von Linné gav världen inblick i naturens mysterium genom sina resor och i sitt samlande av upplevelser och iakttagelser. Jag delar hans intresse för botanik, natur och kultur. Mina resor ger mig möjligheter att se andra naturligheter och levnadsvillkor. Så ser jag sydfrankrike, så såg jag livet i Australien och Japan. Upplevelserna ger mig bränsle till mina arbeten, bilderna och texterna.
Resan, vintern 2011, till Papua Nya Guinea initierades av olika influenser.
I första hand av min gode vän Pier, gift med Lientje bördig från Papua. Pier som bjuder mig att lära ut landskapsmåleri i det sköna Ligurien. Så lockade han med ”sina fiskar” på revet utanför deras enkla hydda på den paradisiska ön Rani, med en Gauguinsk tillvaro i Söderhavet. Paul Gauguin krönte målargärningen med sina sista år i den Tahitiska arkipelagen. Där utforskade han måleriets syntetiska sida, färgens egenvärde, med en ”paradisisk” tillvaro som bakgrund och pannå. Mot slutet allt mer missmodig över naturfolkens levnadsvillkor. Det ”modernas” intrång i det ursprungliga.
Min vistelse på Papua har resulterat i ett tjugotal större oljemålningar i varierande format, utöver de 15 skisserna jag utförde under kokospalmerna vid strändernas svall. Bilderna som jag sedan slutförde i olja hemma i ateljén i Vällingby, som ni nu ser på väggarna på Konsthallen Hishult.
Rani vistelsen kommer även att dokumenteras i ett pågående bokprojekt, utifrån en diger resedokumentation, likt Linné´s flitiga antecknande från när och fjärran.
Mötet med naturen och livet påRani gav mig insyn i en parallell verklighet, fullständigt befriad från vår av stress styrda tid. En liten ösom du går runt påen knapp timme, med 450 invånare livnärande sig på kokosnötshantering och fiske för mathushållning. Är man hungrig tar man nätet påaxeln, eller kanoten och paddlar ut pårevet. Strax har du både lunch och middag ordnad. En annan verklighet, måhända paradisisk, men Ranis, öarnas, folk längtar ocksåefter utveckling. Paul Gauguin skulle blivit djupt besviken om han fått vandra med mig i huvudöns största stad Biak, en kåkstad med affärer som hål i väggen men med samma utbud som den mest välsorterade elektroniska butik i Ginzadistriktens Tokyo.
Rani kanske för många utgör just definitionen påidyllen, paradiset. Det lättjefulla livet, kokospalmer och kritvita sandstränder. Av regnbågens alla färger fiskfyllda korallrev. Alla farligheter som gömmer sig i det djupa blådådu vänder för att simma mot strand. Den svart-vitrandiga havsormen Munimuni som plötsligt ringlar en meter under mig. Världens dödligaste giftfabrik, liten i bettet men snar till attack om du råkar trampa påden med bara fötter. En kvart senare är du död.
Jag kan sakna de okomplicerade dagarna vid strandens svall med en ilandfluten trädstam som staffli åt mina pannåer. De nattsvettigt fuktiga lakanen och moskiterna, natthimlens oändliga stjärnströdda gnistrande sammets-svärta, lagunens mareldsdansande vågor. Idag kan jag längta djungelns sonora fågelsång i en grågryning och morgondoppet tillsammans med nymornade grannbarn och tamgrisen Babbi i kroppsvarma dyningar. Med den vita stranden fylld av under natten uppspolade purpursnäckor. Den sprakande elden från grannens kök under bananplantan där barnen borstar tänderna med fingrarna innan de troppar av till skolan påsandiga stigar. Att få vakna i en annan verklighet. Vardag för Rani’s lilla befolkning – för mig en resa i tiden.

Björn Wessman
Danviksklippan 31 mars 2014