<i>OLLE KÅKS</i>
<i>OLLE KÅKS</i>
  •  
  • Allt material på hemsidan är skyddat enligt lagen om upphovsrätt © Konsthallen Hishult 2021 0

OLLE KÅKS


16 januari - 28 februari 2010
Olle Kåks fick sitt genombrott redan på 60-talet och fick även tidigt en internationell uppmärksamhet. Olle började undervisa på konstakademien på 70-talet och blev professor 1979. Under sin undervisningstid hade Olle, vid olika tidpunkter, olika favoritelever. Något som på ett eller annat sätt fått betydelse för dessa. Det kan kanske jämföras med den betydelse Olle Kåks fick för mig själv och Konsthallens tillkomst. Under åren så har det blivit en liten personlig samling av Kåks-verk som jag gärna skulle vilja visa och då tillsammans med konstnärer som också kommenterar sin relation till Olle. Det är inte omöjligt att det tillkommer fler utställare. Samtidigt med denna utställning så gör Länsmuseet i Halmstad en Kåks-utställning, 13.12.09 - 7.3.10, som redan i somras visades av Leksands Konstmuseum (producerad av Leksands K.)
Titlar som Kurbitsrester och Halländskt landskap erinrar om två av Olle Kåks hemorter – Dalarna och Halland. Olle Kåks (1941-2003) föddes i Hedemora. Tolv år senare flyttade familjen till Heberg, Falkenberg. Redan under barndomsåren gjorde kurbitsen, dalmåleriets märkliga blomsterdekoration ett starkt intryck på Olle Kåks. Allmogekonsten och dess förkärlek till det dekorativa bar han sedan med sig livet ut. Men hans uppväxt präglades också av mötet med det öppna halländska landskapet och influenserna från den internationella konsten.
Ambitionen är också att tillsammans med Länsmuseet göra några samarrangemang, men mer om detta vid nästa tillfälle. Ett nytt spännande konstår!