<i>LENA BJÖRN </i>
<i>LENA BJÖRN </i>
  •  
  • Allt material på hemsidan är skyddat enligt lagen om upphovsrätt © Konsthallen Hishult 2021 0

LENA BJÖRN

LENA BJÖRN    14 mars - 26 april 2015

LOADING
  • ”Face the Future – om delaktighet och människovärde”
  • Katalog
  • Britte Montigny recension
Tab 1
Kreativitet ger värdighet till utsatta i Tanzania

Med utställningen ”Face the Future – om delaktighet och människovärde” förmedlar Lena Björn upplevelser av människors vardag i Tanzania i en kombination av konst, musik, fotografier, intervjuer och dofter.
- Jag vill väcka en diskussion runt människors rätt till lika värde, vad gör utanförskap med en enskild individ, vad är det som gör att vi orkar fortsätta.

När konstnären Lena Björn reste genom Tanzania besökte hon bland annat konstnärs- och hantverkscentren Mabinti och Wonder Workshop i Dar es Salaam. Där såg hon vad utbildning och kreativitet kan göra för att ge utsatta människor ett nytt liv, en ny framtid. Hon mötte personer med olika funktionshinder och kvinnor med fistula, som trots omänskliga förhållanden lyckats ta sig ur sin situation och skapa sig ett värdigt liv.
- Konstnärligt uttryck, design och hantverksskicklighet ger en framtid och en försörjning för dessa grupper som annars är hänvisade till tiggande på gatan med vad det innebär av övergrepp och våld, säger Lena Björn. Mitt mål är att som konstnär berätta deras historia, kommunicera min känsla i linjer, färg, rytm.
En berättelse som omsluter betraktaren.

Lena har producerat utställningen i samarbete med Rydals museum som tagit fram ett pedagogiskt material för skolan.
Lena står för konsten och utställningsidén och gestaltar sin upplevelse måleriskt och skulpturalt. Urban Björn skildrar dokumentärt resan genom sina foton. En ljudinstallation, där ljud inspelade i Tanzania mixats med improvisationer av jazztrion Curly Camel, omsluter betraktaren.

Direktimporterade produkter från Mabinti och Wonder Worskshop kommer att säljas i samband med utställningen. Pengarna går oavkortat tillbaks till de båda centren i Dar es Salaam, Tanzania. Hittills har, med donationer och försäljning i samband med utställningen Face the Future, 107.000 kronor samlats in.
Tab 2
Tab 3