<i>ANDERS KAPPEL</i>
<i>ANDERS KAPPEL</i>
  •  
  • Allt material på hemsidan är skyddat enligt lagen om upphovsrätt © Konsthallen Hishult 2021 0

ANDERS KAPPEL

Anders Kappel GASKETS Måleri + Skulptur + Tryck   28 april - 17 juni 2018

LOADING
Ett urval från utställningen - Klicka på bilderna för att se dom större
Vernissagekort 
Stacks Image 420707
Om utställningen av Britte Montigny 
Stockholm Odenplan. "Itinerary" 
Anders Kappels konst pryder tre rulltrappsschakt som ansluter till tunnelbanan på station Stockholm Odenplan.
"Itinerary" består av kolteckningar i laminerat opakt glas
Utgångspunkten för verket har varit ”ärenden”. Dels det ärende eller den uppgift vi har att uträtta under vår vistelse på jorden i det stora perspektivet men även de mer vardagliga ärenden som handlar om den ”lilla” världen som att få ihop sitt liv rent praktiskt.
Som en omvänd resplan (Itinerary) där vi, istället för att planera en rutt, lägger bakom oss en resa där vi uppehållit oss vid olika saker som har varit viktiga. I detta fall är det olika former och föremål som har varit intressanta för mig i mitt måleri sedan 1987 då jag gick ut Konsthögskolan i Stockholm.
Man kan dela upp bilderna i två kategorier; det är dels obegripliga bilder som förbryllat mig under lång tid, som gamla vetenskapliga xylografier, kretskort, sprängskisser, snittbilder eller illustrationer i gamla alkemi-böcker. Dessa bilder kan sägas utgöra den del som har att göra med att försöka få tag i något utanför det begripliga och som inte låter sig inordnas i något bestämt fack. Det kan handla om mystik eller ockultism och därigenom tillhöra något ”större”. Mestadels är det dock bilder som har sitt ursprung i en icke-konst-kontext och är därigenom ”urladdade” som artefakter eftersom de inte haft anspråk att vara konst. För mig har det alltid varit intressant att leta efter motivation till att göra en bild i denna ”fristad”.
Den andra kategorin av bilder handlar om det enkla eller lilla i tillvaron. Det som kanske är så nära att vi inte upplever poesin i det. Funktionella ting som gör att vardagen fungerar. De saker som kan stå uppskrivna på en knycklig inköpslista kvarlämnad i varukorgen vid kassan. Ett cykelhandtag, ett garnnystan, en klack osv...
En rulltrappa har ju effekten att lugna ner tempot en stund och slippa lite stress. Jag hoppas då att man kan fundera över det enorma flödet av människor och tankar som passerar – och att någon har tecknat sina tankar i stort format som en kontrast i denna högteknologiska miljö. Handens närvaro inbakat i glas.

Anders Kappel