Tro, Hopp & Kärlek
30 april - 19 juni 2022
Vernissage lördagen 30 april, kl 12-17.00
Presentation av utställningen kl 14.00.
Välkomna!
C. Göran Karlssons tidiga målningar från 1970-talet har en agrar inriktning med motiv från Uppsalaslätten. I en öververklig realism skildras slaghackmaskinen som ett urtidsdjur mot låg horisont och glasklar himmel – ”Slaghacken” (1972). Intresset för tecken och symboler ledde honom in på semaforer, ställverksdetaljer rangerbangårdar. Bilderna blev alltmer konkretistiska och förde tanken till 1920-talets ryska futurism och maskinfascination.
De senaste decennierna har inneburit ett rent abstrakt måleri med en djup och dov färgskala. Men formernas placeras ut med intuitionens hjälp, vilket skapar oväntade möten och kollisioner.
Samtidigt anas också en figurativ tendens, formerna organiseras som gestalter och en rumslig bearbetning av ytan i tredimensionella strukturer sker. C. Göran Karlsson utvecklar också sina bilder
i skulpturer, där realistiska formen kombineras med hans konkretistiska språk.
”Vem är vem i Svensk konst …” Göran Hillman, 1993.
Jag började göra linoleumsnitt och träsnitt i elva-års åldern hemma på köksbordet. Det var bilder av påfåglar, cirkusartister, musikanter, blommor mm. Enkla tydliga dekorativa bilder som växte fram med hjälp av kniv och stämjärn. Att det var en slags grafik visste jag inte då. Bilderna uppskattades av mina föräldrar, vänner och bekanta, men det var ett mycket skräpigt hantverk, och den sidan uppskattades inte alltid av min mor. Jag minns att jag tyckte det var väldigt roligt. Tekniken och min egen hantverksskicklighet var begränsad, men det blev ett stort antal tryck under de tre-fyra års tid jag höll till i köket.
Uppsala Konstnärsklubb hade ett hus på Bäversgränd nära Islandsfallen. Där hade de inrett det undre planet till litografiverkstad och det övre till koppargrafikverkstad. Det hela förestods av Lars Hellström och Lars blev också min första lärare i dessa grafiska tekniker. Han lärde mig grunderna i hur man målade på litografistenarna, rullade på färg och sedan hur den stora pressen skulle skötas. Det var många moment och det var noga. Koppargrafikstekniken testades också och jag gjorde där mina första etsningar och torrnålsgravyrer.
Screentryck eller serigrafi, som det heter inom konsten var något nytt för mig, när jag träffade Adrian Honcoop i den gamla fabriken på Blomgatan i Uppsala. Fabriken hade upplåtits till konstnärsateljéer. Här tryckte Adrian affischer, men arbetade också med en konstnär som hette Norbert Mikenda med att göra ”konst” i den spännande tekniken. Här gjorde jag tillsammans med Adrian mina första serigrafier på ett till tryckpress ombyggt bord. Det blev enkla bilder med ett fåtal färger, eftersom problemet med passningen var stor. Tillsammans, då i slutet av 60-talet, gjorde vi tryckt; Jimi Hendrix, den första Slag-hacken, den Amerikanska familjen och San Quentin-mappen (5 blad).
I början av 70-talet blev jag tillfrågad om jag ville göra en serigrafi med en mer professionell tryckare, Ingvar Landberg, som höll till i Stockholm. Vi gjorde 2 grafiska blad, Jord och Himmel. Det var starten på ett stimulerande samarbete som varat i ett halvt sekel. Ingvar flyttade strax därefter till en lokal i Stockholmsförorten Aspudden och började enbart arbeta med konstnärer. Tillsammans bidrog vi alla till att teknik och vår tekniska skicklighet utvecklades och förfinades. Detta för att få fram de uttryck som vi konstnärligt sökte. Merparten av min grafik har sedan den tiden tillkommit hos och med Ingvar Landberg. Idag drivs Ateliér Landberg på samma sätt och på samma plats, men av Ingvars dotter Catarina Landberg (www.atelierlandberg.se).
/Göran
Se utställningen i 3D
Bildgalleri
Tidigare utställningar av C Göran Carlsson på Konsthallen Hishult.
C Göran Carlsson har ställt ut tidigare på Konsthallen Hishult, katalogerna från de utställningarna hittar du här:
C Göran Karlsson, Maria Miesenberger & Peter Hahne 2017
C Göran Carlsson 2015
C Göran Carlsson 2008