Skulpturparken
Konsthallsparken – Skulptur & Trädgård & lite extra därtill!
Park#4, som går att ladda ned som PDF.
Ljuset finns alltid där
Det är förmodligen den första känslan man får när vintern äntligen börjat ebba ut och bestämt sig för att släppa sitt grepp, då också en försiktig antydan till vår kan anas. Längtan efter att få tillbringa sköna kvällar i parken/trädgården, planerandes, grävandes och allt vad som där hör till. Men också ibland görandes ingenting, bara gå runt och titta och drömma och ibland med en god öl i handen. Känslan och det levande livet kan inte vara mycket bättre än så. Men oftast så envisas vintern och ställer till det med frostnätter långt i maj månad, som definitivt inte gör någon rhododendronnörd särskilt glad.
Å sen kommer mygg å knott – men det är en annan historia. Det gäller att skapa platser i sin trädgård som nyttjas för speciella ändamål eller situationer. Som t.ex. Björn Wessman som har byggt en GT-hylla i sin rhododendronpark, å den används självklart vid varje tillfälle då jag hälsar på – men det är också en annan historia.
Detta är nu Park-katalog #4, där jag löpande har berättat om tillkomsten och utvecklingen av Konsthallens Park med planteringar, rhododendron, skulpturer och alla dess utmaningar.
En av utmaningarna är ju att dokumentera den utvecklingen i bild och det är väldigt väldigt roligt. Tack vare att mobilkameran alltid finns tillgänglig och att dess bildkvalité numera är av hög klass, så är det ett kärt nöje. Nu när jag sitter och tittar och begrundar förra årets bilder upptäcker jag en stor skillnad mot tidigare års fotograferingar, det är att de flesta bilderna är närbilder, nästan fotograferade i macro-läge.
Gissar att det beror på att jag oftast, omedvetet, fastnar i detta läge under mina drömska
fotoexpeditioner i Parken. Därför blir detta års katalog en bildkavalkad mestadels även med macro-känsla, se och njut. Prova själv – det är underbart roligt 🙂
Välkommen till Konsthallen Hishult, med spännande utställningar och en magisk Park med skulptur, rhododendron och mycket mycket annat.
Hoppas vi ses!
Kjell Åke Gustafsson
Hishults Nationalpark
Årets hyllade utställning på Nationalmuseum i Stockholm svek mina förväntningar om konstens och konstnärernas trädgårdar. Arkitekternas visioner på gulnade pergament i akvarell och tusch dominerar. Här och där gnistrar tack och lov Julia Becks och Hanna Paulis frodiga måleri. Två samtida skulptörer i utställningen bjuder klunsiga trädkronor på skrangliga ben i brons och barocka lerberg animerade av glacerade figuriner. Allt välmenat, men uddlöst och knastrigt som herbariets intorkade natur. Min förväntan av trädgårdsvisioner är en prunkande och voluptuös grönska, överraskande vyer och organiska oväntade möten.
När jag åter kliver ut i trädgården invid Konsthallen Hishult, är det med tillförsikt om att det har hänt något i parken. Något upplyftande, frodigt och fantasirikt, ofta i allsköns material och bråte. Kjell Åke behöver inga ritningar eller tillrättavisningar av legitimerade arkitekter. Med hans halländska energi och huvud växer ständigt nya projekt i parkens alla hörn. Varje besök är med nyhetens behag. Kan man önska sig en frodigare grund för ögats förlustelser. Konventionslöst byggs det med sten, virke, glas, träd och buskar. Sådant som blivit över. Förmodligen med ett underfundigt syfte att framhäva förälskelsen i Rhododendronfamiljens sköna damer, de multikolorerade blommande klasarna. Som en konstnär med allsköns material och medel i sin verktygslåda bygges det på en föränderlig upplevelse, vilken gång efter annan tar andan ur betraktaren, oavsett det är första eller efter otaliga gånger du besöker parken. Likt en japansk vision ser du Kjell Åkes idé om en levande trädgård i ständig förnyelse med nya vinklar och vyer vare sig det är sommar eller vinter, höst eller vår. Du går aldrig säker i minnet av dina upplevelser.
Vi måste regelbundet bli uppdaterade. Även detta år på Konsthallen Hishult, ett undanskymt hörn i det halländska landskapet.
Björn Wessman
Vindö 12 mars 2023
Till glädje alla tider på året
Konsthallen Hishults trädgård/park är skapad utifrån att den måste tålas att ses, njutas av under hela året, i alla väder å väderlekar. I de följande sidornas bildkalejdoskop genom årstiderna, skall jag försöka bevisa detta.
Vintern
På våra breddgrader går det aldrig att vara säker på om ett vinterväder består en längre stund. Ofta är upplevelserna inte bestående över tid, utan unika för stunden. Men ack så mäktiga. Med mobilkamerans ständiga närvaro och hjälp är det enkelt och framförallt väldigt roligt att försöka dokumentera och komma ihåg dessa ögonblick. För en rhododendronnörd är bladens utseende, fram och baksida, form och färg en stor del av växtens skönhet. När vintern börjar släppa sitt grepp och solen ger dagarna nytt liv, så rätar bladen ut sig och spelar ut sin gröna färgkaskad. Se och njut, å glöm inte baksidan!
Vår & sommar Det är med en känsla av stor tillfredställelse då klimatet gör det möjligt till sena arbetskvällar i trädgården. Alla mina drömmar och planer skall förhoppningsvis kunna bli verklighet och motsvara den känslan man har haft. Nya buskar skall planteras och andra flyttas till nya och bättre platser. Det är en av tjusningarna med rhododendron, de mår inte dåligt av att få en ny plats – tvärtom. Och man ser direkt om de trivs och börjar växa. Så var inte rädd för att prova! Den stora skräcken vid denna tid är sen och plötslig nattfrost/snö. Utslagna blommor fryser direkt och blir en brun sörja. Knoppar klarar sig som regel. Har man inte så många buskar går de att täcka över, men 400 är näst intill omöjligt att skydda mot frosten. Bättre är att köpa buskar som har sen blomning och tål lite lägre temperaturer. Idag finns också arter som blommar både vår och höst, värt att tänka på och inspireras av när man vill förändra/förnya sina planteringar. För mig personligen är några av de största glädjestunderna när jag tar mig tid till att fotografera. Återigen med mobilkameran som bästa redskap. Extra intressant blir det om dessa fototillfällen förläggs över dygnet, ljuset gör att alla tillfällen är unika. Detaljbilder är något alldeles extra, man kryper riktigt nära och upplever garanterat något helt nytt. Sedan är det promenaderna på sena kvällar och nätter. Med mobliens ficklampa och lagom ljus, får garanterat nya och sköna upplevelser som man sover gott på.
Höst
Då är det egentligen alla årstider på en gång, om man nu har planterat höstblommande rhododendron! Åter en tid att fånga ljuset, alla tider på dygnet. Mitt i en regnskur eller bara njuta av solens strålar, ger energi och inspiration till nästa års strapatser i trädgården. En trädgård är ju inte något som blir färdigt, utan något som måste pysslas om och utvecklas. Stort som smått, alla årstider, alltid i all tid! Tvång och plikter gör det tråkigt och oinspirerat. Öppet sinne, glädje och nyfikenhet, då innfinner sig det man söker inspirationen och lusten blir drivkraften till att planera för nästa år, fundera och fotografera. Senhösten och vintern, då får man vara lite lat. Men att glutta lite på bildarkivet i mobilen eller datorn, så återfinner sig den där känslan och glädjen direkt. ”Jag tror banne mig att jag tar bättre bilder än Björn Wessman!”
Kjell Åke Gustafsson
Hishult 18 mars 2023
Historia
Skulpturparken på Konsthallen Hishult tog sina första staplande steg redan kort efter starten 1994. Till sommarens utställning 1997 hade konstnären Björn Wessman fått löfte om att förvandla en del av trädgården till en japanskinspirerad Zen-trädgård, det som sedan fick namnet ASA-stenar*. Till sin hjälp för att genomföra projektet hade Björn arkitekterna Björn Sjunnesson och Ulla Kastrup. ASA-stenar blev väldigt betydelsefull i att förvandla en ordinär trädgård till en Park och så sakteliga tillkom det något nytt konstverk i den yttre miljön inför varje år.
Ulla Viottis Bibliotek, var det första riktigt stora verket som fick sin fasta plats och Pål Svensson har också tidigt bidragit med flertalet skulpturer som har haft stor betydelse för Parken och dess utveckling.
Sen kommer det ödestigna året 2015, på något vis lyckas samme Björn Wessman att övertyga om att det behövs planteras några rhododendron i Parken, det hör liksom till – tyckte han! Försiktigt införskaffades 20 st buskar för en test ifall detta kunde vara någonting som kunde bidra till utvecklingen och förnyandet av Konsthallens Park. Sedan har det i rask takt tagits stora steg framåt och nu kan Parken stoltsera med drygt 400 rhododendron buskar (2021)varav ca 300 olika. 2018 gjordes de första större förändringarna i den införlivade granntomten (nr 43-49 på kartan) för att det skulle kunna ”smälta ihop” med övriga Parken. Här finns (***nr 48) Glasån, belagd med ca 20 ton glas spill samt tillflödet Glasbäcken som mynnar ut ifrån Stenträdgården(***nr 49). Våren 2019 byggdes det Japanska vattenhålet (**nr 24), i en mörkt och undanskymt hörn av Parken, efter att ha inspirerats av en tidningsartikel i Svenska Dag- bladet om Japanska Parker (se bild th). Våren 2021 tillkom trapporna och en ny rhododendronplantering (mellan nr 35-37), allt för att skapa mer spänning och dynamik i Konsthallens nu så unika och stolta Park.
Och förmodligen fortsätter det så ….
Inte i min vildaste fantasi hade jag kunnat föreställa mig vidden av projektet som konstnären Björn Wessman försökte sälja in till mig; ”En vacker liten japaninspirerad trädgård”. Björn Wessman sökte pengar från Konstnärsnämden för genomförandet och fick bifall. Det skulle nu ovillkorligen genomföras och vara klart till invigning sommaren 1997.
Som enda barn till Gästgivarefamiljen Magda och Sten-Hugo Gustafsson i Hishult så var det en självklarhet att hjälpa till med de sysslor som kunde klaras av en ung parvel med mycket spring i benen. Gräsklippning var ett naturligt val. Det som upplevdes vara oändligt stora ytor skulle klippas och hinder i form av rabatter, träd, buskar, stenpartier, minigolfbanor mm. ogillades. Enligt min far så skulle en gräsmatta helst vara lika slät och fin som en fotbollsplan, alla stenar skulle bort och inga onödiga hinder fick finnas. Naturligtvis präglade denna uppfostran mig. Så nu, efter drygt 40 -år, ställdes alla mina praktiska erfarenheter om trädgårdsskötsel på ända. Med maskiner, spadar å hackor, lastbilslass med jord och allt för stora stenar förvandlades den med år av slit och pina omsorgsfullt skötta gräsmattan, till ett veritabelt slagfält. Mina föräldrar såg på den, i deras tycke, förödelsen av tomten. Med glimten i ögat uttryckte min far sin förfäran till Björn Wessman ”Här har vår familj ägnat fyra generationer till att rensa denna gräsmatta från sten och göra den möjlig att sköta och så fördärvar alltihop på mindre än en månad”.
Sommaren 1997 så invigdes allkonstverket ASA-stenar, en trädgård med inspiration från Japan och zenbuddismen på iniativ av konstnären Björn Wessman med stöd från arkitekterna Björn Sjunnesson och Ulla Kastrup. Dessutom en oförglömlig utställning inne i Konsthallen. Trädgården kom att bestå och har utvecklats och vuxit till sig. ASA-stenar blev också starten för att utveckla den gamla trädgården mot att bli en skulpturpark för Konsthallen. En park som ständigt har ropat på mer, fantastiska skulpturer har kommit till och intresset för trädgård växte. Vi blev valda till platsen för Årets Ros 2013 . Massor med rosor blev planterade i trädgården (mycket finns kvar än i dag) och vi fick en helt ny publik. I kölvattnet av denna utveckling ”lurade” herr Wessman ännu en gång och jag blev ”smittad” av hans stora intresse för rhododendron och de första buskarna planterades 2015 . Snabbt planerades det för ytterligare nya plantor och planteringar. Jag och Björn åker med stora transportbussen i mitten av april ner till Baumschule Holger Hachmann, i Barmstedt nordväst om Hamburg och hämtar allt vad vi har beställt och lite till. När vi ser allt vad vi har handlat och gemensamt undrar hur det skall vara möjligt att få plats med detta i bussen, känner vi nog båda att det hela har förmodligen gått helt överstyr. På något sätt lyckas vi få med allt hem och historien upprepar sig nästa och nästa år …
Varför åka till Tyskland och köpa plantor? Vi är båda tävlingsinriktade och vill inspirera och överträffa varandra. Inför varje ny resa planeras utvidgning av trädgårdar och diskuteras inköp. Resan i sig väldigt stimulerande med samtal och fototävlingar. Utbudet som saluförs är svindlande och oerhört lockande och när vår dröm och vision om att skapa en vacker trädgård med huvudsakligen rhododendron som den stora attraktionen. Framtiden får väl visa om vi lyckats med våra drömmar…..